Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2012

ΔΕΥΤΕΡΑ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ - AMSTERDAM JAPANESE SHOP


Το γραφείο των Nezu Aymo Architects  στο Άμστερνταμ διακόσμησαν ένα γιαπωνέζικο κατάστημα χρησιμοποιώντας μόνο μπαμπού, χαρτί, ύφασμα, ξύλο. Άλλωστε η ιαπωνική κουλτούρα περιέχει πάρα πολύ το φυσικό στοιχείο. Η απλότητα της δεν έχει πάψει να με μαγεύει ποτέ! 
Στην επάνω φωτογραφία αν προσέξετε, αντί για ψευδοροφή, τοποθετήθηκαν όμορφες λωρίδες από λεπτό μπαμπού που μείωσαν φυσικά την οπτική του πολύ ψηλού ταβανιού και του πρόσθεσαν κομψότητα.
ο πάνω όροφος του καταστήματος λειτουργεί ως γκαλερί
Τα συρταρωτά πάνελ που έχουν τη χρησιμότητα ενός χωρίσματος αντί για τοίχο ή πόρτα, φυσικά είναι must όταν μιλάμε για ιαπωνικό στύλ κι εδώ ξεπεράστηκε η απλότητα του στο μέγιστο! Πιό ελαφρά και αέρινα δεν έχω ξαναδεί. Επίσης ο εξαερισμός και το άσχημο ταβάνι καλύφτηκαν με μπαμπού και στο δεύτερο όροφο εξίσου με μπαμπού.
τα ''αιωρούμενα'' ράφια είναι τυλιγμένα με λευκό ύφασμα
 Σίγουρα ήταν από τις πολύ φοβερές ιδέες στη λεπτομέρεια, από τη μία πλευρά να ''χάνεται'' κάθε πτυχή του λευκού υφάσματος (γάζας) ανάμεσα στα μπαμπού της οροφής και απέναντι ακριβώς, τα ξύλινα ράφια, να χάνονται και να ενώνονται με ατελείωτα μέτρα χαρτιού, βουτηγμένα στο ρυζόνερο.
τα ράφια ενώνονται μεταξύ τους με  λευκό χαρτί, βουτηγμένο σε ρυζόνερο για ανθεκτικότητα
 Το κατάστημα λειτουργεί από το 1976 παρακαλώ, στην περιοχή της παλιάς πόλης του Άμστερνταμ και εμπορεύεται κεραμικά, κομονό, φωτιστικά. 
Τα στάντ που υπάρχουν στο χώρο είναι ειδικά σχεδιασμένα από τους NEZU AYMO για το συγκεκριμένο χώρο και εδώ έχω να πω πως τελικά μια ανακαίνιση ενός υπάρχον χώρου, θα σε κάνει δημιουργικό και μερικές φορές μπορεί να προκύψει και μια σειρά αντικειμένων ή επίπλων που αξίζει να προωθήσεις σαν δημιουργός τους.  
Το πάτωμα στον πάνω όροφο ξύλινο και πιο ζεστό σε υποδοχή και το ισόγειο με καλογυαλισμένη τσιμεντοκονία να δίνει την αίσθηση ότι ο χώρος είναι λίγο μεγαλύτερος από την πραγματικότητα.
Αν ξέρατε πόσο δύσκολο είναι να διατηρηθεί η απλότητα τελικά....
Υπέροχα αντικείμενα σε έναν υπέροχο χώρο!
Χοχο
Βαλεντίνα